Microsoft Excel

 

De la lansarea sa pe o platforma Windows in 1987, Microsoft Excel a ajuns treptat sa fie omniprezent in mediile de afaceri (calculatoare de tip desktop). Este folosit la scara larga in  toate mediile economice si tipurile de organizatii pentru gestionarea, analizarea si raportarea datelor. Intr-un fel, poate fi considerat primul produs Business Inteligence (BI) comercializat in masa.

 

Microsoft Excel – o abordare a ciclului de viata

Aproape din momentul lansarii sale, pozitia aplicatiei Excel pe piata a fost concurata de catre diferite produse cu integrare avansata de date si functionalitate de analiza. Impreuna, acestea au format baza pietei BI de astazi, trecand prin mai multe faze succesive:

 • 1987-1996 Formarea – lansarea de produse initiale
 • 1996-2005 Cresterea – maturitatea produsulelor si formarea pietei
 • 2005-2010 Consolidarea – prin diferite fuziuni si achizitii implicandu-i pe cei mai importanti producatori de software din lume.

 

Puncte tari ale aplicatiei Microsoft Excel

In ultimii ani, o tendinta care incepe sa prinda din ce in ce mai  mult contur pe piata este trecerea de la produse desktop instalate la furnizarea de servicii online. Aparitia software-ul ca si serviciu (SaaS – Software as a Service) a fost in mare masura facilitata de catre progresele la nivel de tehnologii, precum cloud computing.

 

Exista intr-adevar produse pe piata cu mai multe caracteristici, mai solide si mai integrate. Cu toate acestea, luand in considerare numarul estimat de 500 de milioane de utilizatori, Microsoft Excel inca poate fi considerat cel mai popular instrument de BI si de management al performantei utilizat in prezent.

 

Ce il face sa fie atat de popular?

 • Nu este scump, putand fi achizitionat pentru mai putin de 350 de dolari americani.
 • Majoritatea utilizatorilor sunt deja familiarizati cu functiile sale de baza.
 • Face ca schimbul de date sa fie un proces usor datorita utilizarii sale pe scara larga.

 

Puncte slabe ale aplicatiei Microsoft Excel

Principalele dezavantaje in utilizarea Microsoft Excel drept un instrument BI sunt:

 • Siguranta datelor – fisierele sunt predispuse erorilor umane
 • Lipsa de functionalitati avansate de colaborare
 • Functionalitate limitata de raportare avansata

 

Implementarea Balanced Scorecard cu ajutorul Microsoft Excel

Acesta este modul traditional de evaluarea a programului Excel, uitandu-ne la functionalitatea sa de raportare, prin prisma BI. Avand in vedere in mod particular  Balanced Scorecard, munca initiala la scorecard pe parcursul implementarii sale poate fi realizata cel mai bine si cel mai usor prin intermediul utilizarii Microsoft Excel sau a instrumentelor Microsoft suplimentare precum Power Point sau Word. Pe masura ce Balanced Scorecard se dezvolta, organizatia poate lua in considerare alte modalitati mai automate pentru monitorizare la nivelul intregii organizatii.

 

Beneficiile utilizarii Microsoft Excel din perspectiva  managementului performantei si a Balanced Scorecard sunt:

 • Sprijina creativitatea intrucat poate fi utilizat pentru dezvoltarea vizuala a elementelor componente. Desi nu are optiuni avansate de vizualizare, ofera spatiu pe un ecran vast pentru structurarea datelor.
 • Este un instrument de comunicare util, intrucat ofera o abordare structurata prezentarii informatiilor. Rapoartele pot fi structurate prin trimiterea la anumite pagini prin legaturi interne si prin combinarea textului cu grafice si imagini.
 • Este usor de utilizat, iar functionalitatile de baza nu necesita pregatire. Configurarea este simpla si interfata vizuala este relativ usor de folosit.

 

In ansamblu, datorita caracterului sau versatil, Microsoft Excel va ramane mereu de actualitate. Disponibilitatea sa intr-un format online si lansarea versiunii 2010 a aplicatiei sunt evolutii noi, interesante din perspectiva utilizarii sale pentru facilitarea implementarii siutilizarii sistemului de nalagement al performantei Balanced Scorecard.

 

Referinte

Sistemul BSC : Software

Catalogul de Produse si Servicii 2013
Software managementul performantei
smartKPIs Premium

Carti de Managementul Performantei